Czym jest pasta kokosowa i gdzie można ją stosować?

13 sierpnia 2020

Trend na zdrowe produkty nie odchodzi. Nie tylko coraz więcej osób je konsumuje, ale od czasu do czasu pojawiają się w ich kategoriach nowe produkty. Jednym z nich jest pasta kokosowa – szaleją za nim ludzie w każdym wieku. Ponieważ pasta kokosowa jest dostępne w naszych sklepach od dłuższego czasu, warto wiedzieć, co możemy z niej zrobić.

Z czego powstaje pasta kokosowa?

Pasta kokosowa jest robiona z wnętrza kokosa. Jest to produkt w 100% naturalny i nie zawiera żadnych dodatków: barwników, cukrów ani konserwantów. Organiczna pasta kokosowa jest zdrowa i pełna smaku. Mówi się, że jedni jedzą to prosto ze słoika za pomocą łyżki, inni dodają do wielu różnych dani. Jest wiele możliwości.

Dlaczego warto jeść produkty na bazie kokosa?

Owoce drzewa kokosowego mają wiele wartości odżywczych. Najbardziej znanym produktem otrzymywanym z nich jest olej kokosowy. Coraz bardziej doceniana jest również BEE – pasta kokosowa dostępne w słoikach wygodnych. Na pewno można zrobić domową pastę kokosową w domu, ale jest to pracochłonne i warto kupić je gotowe. Produkty kokosowe są warte zjedzenia, nie tylko ze względu na ich smak, ale również dlatego, iż są bardzo zdrowe. Drzewo kokosowe jest nie bez powodu nazywane “drzewem życia”. Biały miąższ orzecha kokosowego zawiera wiele składników odżywczych. Kokos polecany jest we wszystkich formach do leczenia demencji, nadwagi, chorób grzybiczych, a nawet jako cenny dodatek do diety w przypadku chorób nowotworowych. Stymuluje metabolizm, reguluje florę bakteryjną jelit i przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu. Jest to pożywne i łatwo przyswajalne źródło energii. Masło kokosowe składa się:

Jak można wykorzystywać pastę kokosową?

Popularność pasty kokosowej zależy w dużej mierze od wielu możliwości jej wykorzystania. Dodając odpowiednią ilość wody, można przygotować z niej mleko, śmietanę lub krem kokosowy. Zachowuje swój silny aromat i smak w każdej formie. Jest szeroko stosowana głównie w kuchniach azjatyckich i jest dodawana do wielu potraw w celu uzyskania charakterystycznych aromatów i smaków. W Europie jest ona bardzo modna jako suplement śniadaniowy – oczywiście w zależności od bogactwa minerałów zawartych w kokosie i dostarczanej przez niego energii. Pasta kokosowa może być również stosowane jako substytut mleka w lodach lub domowych recepturach czekoladowych.

Jedzenie jcomp - pl.freepik.com
Tagi
Kategoria Pasta kokosowa