Pasta kokosowa – właściwości i zastosowanie

23 sierpnia 2020

Warto mieć świadomość, że pasta kokosowa to w najprostszym możliwym ujęciu masło orzechowe z kokosa. Wspomniany produkt powstaje bowiem przez zmielenie całego kokosa. Należy również zaznaczyć, że nie zawiera w swoim składzie praktycznie żadnych dodatków. Do znaków rozpoznawalnych pasty kokosowej należy zaliczyć słodki smak i gęstą konsystencję. Nie wszyscy wiedzą, że omawiany rodzaj pasty zdecydowanie najlepiej będzie smakował w temperaturze wyższej niż 25 stopni. Produkt najlepiej zda egzamin, jako topping na naleśniki, omlety czy racuchu. Nie będzie bowiem wtedy wymagał żadnego podgrzewania. Wystarczy zaledwie dodać jedną większą łyżkę. Pasta następnie nie tylko sama się roztopi, ale również rozpłynie praktycznie po całej powierzchni.

Jak można samodzielnie zrobić mleko kokosowe z pasty kokosowej?

Należy zdawać sobie sprawę, że praktycznie mleczko kokosowe czy mleko, które są kupowane w sklepie w puszce powstają z omawianej pasty kokosowej. Godny uwagi jest jednak fakt, że bardzo duża liczba z nich zawiera w swoim składzie nie tylko liczne dodatki, ale również konserwanty. Produkt będzie w ten sposób mógł przetrwać nawet kilka lat w puszce. Osoby, które mają w domu pastę kokosową praktycznie zawsze będą mogły mieć duże zapasy mleka kokosowego. Należy mieć świadomość, że jest to zdecydowanie prostsze zadanie niż mogłoby się wydawać. Wystarczy bowiem zblendować kilka łyżek pasty z wodą i już można cieszyć się mlekiem kokosowym.

Czym dokładnie się rożni pasta kokosowa od oleju kokosowego?

Warto wiedzieć, że olej kokosowy to praktycznie sam tłuszcz. Z kolei omawiana pasta kokosowa w najprostszym możliwym ujęciu jest zmielonym kokosem. Godny uwagi jest również fakt, że wspomniany kokos jest zaliczany do tłustych orzechów. W ten sposób w składzie pasty znajduje się aż 65% tłuszczu.

Czy mus kokosowy, miąższ kokosowy, krem kokosowy oraz pasta kokosowa to ten sam produkt?

Jest to ten sam produkt, tylko występuje pod innymi nazwami handlowymi. Wszystkie wymienione produkty różnią się między sobą przede wszystkim ilością tłuszczu w składzie. Koniecznie trzeba zaznaczyć, że otłuszczone pasty składające się z 68% tłuszczu są nie tylko ciężkie, ale również bardzo twarde. Najbardziej właściwa ilość tłuszczu w paście kokosowej to 72%. Wtedy nie tylko możliwe będzie bardzo proste wydobycie jej ze słoika, ale również będzie charakteryzowała się świetnym smakiem. Ponadto obecnie na rynku dostępne są także produkty, które mają od 78 do 82% tłuszczu. Nie tylko są niezwykle miękkie, ale również można je bez żadnego problemu rozsmarowywać praktycznie bez podgrzewania.

Jedzenie jcomp - pl.freepik.com
Tagi
Kategoria Pasta kokosowa